Halkioputkinen klarinettitorvi

Halkioputkinen klarinettitorvi on lehdykkäkappaleesta ja tuohisesta kaikusuppilosta koostuva, 35-80 cm pitkä soitin. Vitsaksella tai pajunkuorella sidottu suukappale on leppää, mäntyä tai koivua; lehdykkä on tehty tuohesta tai katajasta. Toisinaan torveen on tehty pari sormiaukkoa.
Klarinettitorvi on ollut paimenten soitin, jolla he ovat aamuisin herätelleet kylänväkeä. Päivisin torvi on raikunut omaksi iloksi, viesteinä muille paimenille sekä susien ja karhujen  karkottamiseksi. Tuodessaan karjaa takaisin kylään iltalypsylle paimenet ovat torventoitotuksella ilmoittaneet tulostaan emännille. Vanhojen miestenkin soittopelikseen kelpuuttama laji on tunnettu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kaakkois-Lapissa 1900-luvun alkupuolella.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: