Pykäläpilli

Pykäläpilli (tuohi- ja pajupilli, pilli, pyypiisku, gräslåtå) on 5-10 cm pitkä soitin, jossa ohut, tuohinen lehdykkä puristetaan  runkopalassa olevaan 2 cm:n koloon siihen sopivalla puupalalla. Värähtelyraon pinnat on vuoltu hieman koveriksi. Pykäläpillejä on rakennettu mm. lepästä.
Pykäläpilli on ollut linnustajien ja  paimenten käytössä sekä lasten leikkikaluna. Lajin ydinaluetta on ollut Länsi-Suomi, mutta soitinta tiedetään käytetyn myös Pohjois-Karjalassa ja -Savossa. Pykäläpillillä on soiteltu 1800- ja 1900-luvun vaihteessa.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: