Sormiaukollinen pukinsarvi

Sormiaukollinen pukinsarvi (mm. soitto- ja päkäränsarvi, paimentorvi ja tyyppä) on sarvitrumpetti, jonka keskiosassa on 2-6 sormiaukkoa. Soittimen ulkosyrjään on yleensä porattu 1-2 ripustusreikää.

Perimätiedon mukaan Lounais-Suomessa, Hämeessä ja Kannaksella naiset ovat olleet pukinsarven tavallisimpia soittajia. Etenkin vanhoilla naisilla oli tapana soittaa korkealla mäellä karja kotiin iltaisin. Soitin on ollut yleisesti paimenten käytössä, mutta sillä on myös tiedotettu mm. rukous- ja ruokailuhetkistä sekä vuodenkierron tärkeistä tapahtumista.

Pukinsarven musiikillinen käyttö omaksuttiin maahamme todennäisesti Ruotsista jo 1500-luvun lopulla. Sormiaukollinen pukinsarvi oli soittimena suosittu kestävyytensä ja musiikillisen monipuolisuutensa vuoksi. Pukinsarvia on säilynyt eniten Etelä-Pohjanmaalta, Satakunnasta, Hämeestä ja Varsinais-Suomesta.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: