Pukinsarvi

Pukinsarvi (mm. soittosarvi, jääränsarvi, tyttyrlyy) on pukinsarvesta valmistettu trumpettisoitin, jonka pinta voi olla täysin koskematon tai sileäksi hiottu. Pukinsarviin on usein kaiverrettu valmistajan tai käyttäjän puumerkki ja vuosiluku.

Pukinsarvea tiedetään käytetyn mm. kutsuttaessa väkeä koolle; syömään, kinkereille tai kuolintaloon rukoushetkeen. Pukinsarven tietynlaista puhaltamista on kutsuttu paikallisesti ruuppaamiseksi tai rooppaamiseksi; sen kuuleminen on tarkoittanut yleensä hätää, esimerkiksi tulipaloa tai petoeläimiä.
Sormiaukollista pukinsarvea selvästi harvinaisempaa, sormiaukotonta mallia, on valmistettu eniten Länsi- ja Keski-Suomessa. Pukinsarvia on soitettu yleisesti 1600-luvulta 1900-luvun alkuun.



  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: