Category Archives: Oboet

Musta torvisieni

Musta torvisieni on, paitsi erinomainen
ruokasieni, myös hauska oboesoitin. Sitä soitetaan sienen varteen puhaltamalla niin, että varsi on kokonaan suussa. Vastaavanlaisia soittimia ovat voikukan varresta saatava varsipilli ja pillikkeestä irrotettava kukka, siis kukkapilli.

Mustalla torvisienellä voi soittaa ilman-
painetta muuttamalla yksinkertaisia sävelmiä. Soittimen nahistuttua soittokelvottomaksi sienen voi syödä – sellaisenaan tai paistettuna.

Varsipilli

Varsipilli (mm. pilli, voikukkapilli, putkisoittu, soropilli) on oboesoitin, joka syntyy yksinkertaisimmillaan litistämällä esimerkiksi voikukan, oljen tai ruoholaukan varsi. Useimmiten sormiaukottoman varsipillin pituus on 3-20 cm. Eripituiset, sopivasti viritetyt, varsipillit voidaan koota rinnakkain tuohiliuskan väliin melodioiden soittamista varten.
Lyhytikäiset varsipillit ovat olleet lähinnä lasten soittimia. Niillä tiedetään soitetun kimeiden ja mörisevien äänien lisäksi myös surullisia ja iloisia lurituksia. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa varsipilli on tunnettu koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Karjalaisalueilla lajin levinnäisyyttä ei liene tutkittu.

Palkopilli

Palkopilli on oboesoitin, jonka materiaaliksi sopii siperianhernepensaan palko. Avonaiseen, siemenistä puhdistettuun palkoon puhalletaan tylpäksi katkaistusta tyvipäästä.
Palkopilli on ollut Lounais-Hämeessä 1960-luvulla tavallinen soitin, jolla on luriteltu puhallusvoimakkuutta muuttelemalla. Laji on tunnettu myös Karjalan Kannaksella ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Kukkapilli

Kukkapilli (kukka, pilli, soittopilli) on yksinkertainen oboe, jota soitetaan kukan pitkänomaiseen kukkaperään puhaltamalla. Soittimiksi käyvät  mm. pillikkeen, kissankellon ja puna-apilan kukat.
Kukkapilli on ollut lasten soitin. Joskus suuhun on laitettu yhtäaikaa monta kukkaa, jolloin on saatu puhaltamalla moniääninen, huvittava sointu. Kukkapilli on tunnettu 1970-luvun Suomessa erittäin laajalti; sarjana kukkapilliä tiedetään soitetun ainakin Savossa ja Karjalan Kannaksella.