Category Archives: Sormiaukolliset puutrumpetit

Pikkutorvi

Pikkutorvi (paimentorvi) rakennetaan lepästä tai männystä
vääntötekniikalla tai halkaisumenetelmällä. Trumpetin osat
ovat 25 cm pitkä, halkaisijaltaan parisenttinen puuputki ja
sen alapäähän tuohesta kierretty kaikusuppilo. Soittimessa
on 4-6 taltalla tehtyä sormiaukkoa.

Ainoaa säilynyttä pikkutorvea säilytetään Kansallismuseossa.
Pikkutorvesta on saatu tiedonanto myös Kannakselta
1900-luvun alussa.

Rozok

Rožok (lävikkö, pukinsarvi) on tuohella päällystetty halkioputkinen puutrumpetti. Soittimessa on 3-5 sormiaukkoa, sekä lähes aina myös peukaloaukko hälytysäänien soittamista varten. Sormiaukkojen sijoittuminen vähitellen laajenevan kaikusuppilon ja puhalluspään lähelle on vaihdellut alueittain. Noin 40 cm pitkän ja laajimmillaan  5 cm paksun soittimen rakennusaineena on käytetty mm. haapaa.

Rožok on kuulunut luoteisvenäläiseen soittimistoon jo 1700-luvulla ja se on levinnyt Inkeriin ja Kannakselle 1800-luvun loppupuolella.

Lulletti

Lulletti (paimentorvi) on noin 30 cm pitkä puutrumpetti. Osittain tai kokonaan tuohella päällystetty soitin on muodoltaan litteä ja lievästi käyrä. Puhallusaukko on sentin mittainen ja 3-6 sormiaukkoa ovat halkaisijaltaan 8-9 mm. Puusarvea on valmistettu ainakin lepästä, pajusta ja katajasta. Toisinaan lulletin alapuolelle on kaiverrettu pieni peukaloaukko hälytysäänien soittamista varten.

Lulletteja on rakennettu Laatokan-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Aunuksessa. Ainakin Pohjois-Karjalassa laji on ollut paimenten käytössä vielä 1800-luvun jälkipuoliskolla. Tutkijat arvelevat, että lulletti on kehitetty jo 1700-luvulla pukinsarven esikuvan pohjalta.