Category Archives: Avonaiset

Siirtotulppainen luonnonsävelhuilu

Siirtotulppainen luonnonsävelhuilu (pajupilli, putki- ja nukkahuilu) on molemmista päistään avonainen soitin. Sormiaukottoman, noin 2 cm paksun, huilun pituus on 30-80 cm. Huilu on valmistettu pajun kuoriputkesta tai putkikasvista.

Putkihuilu on ollut paimenpoikien ja -tyttöjen soitin, jolla myös vanhemmat miehet ovat soitelleet tuntemiaan sävelmiä ja lurituksia. Soitin on tunnettu paikallisesti mm. Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa.

 

Mäntyhuilu

Mäntyhuilu on puurunkoinen, molemmista päistään avonainen huilu, jossa on 2-8 sormiaukkoa. Huilun vinoksi leikatussa puhalluspäässä on ovaalinmuotoinen särmäaukko, ja tulpan muodostaa soittajan kieli tai alahuuli. Perinteisesti vääntötekniikalla valmistetun huilun pituus on noin 30 cm. Huilun sormiaukot on soittoasennon vuoksi sijoitettu eri linjaan särmäaukkoon nähden.
Mäntyhuiluilla ovat soitelleet mm. lammaspaimenet ja niittotyöläiset aikansa kuluksi. Soitin lienee kehittynyt Euraasiassa jo viikinkiajalla, 800-1050 jKr. Suomessa lajista on tietoja Hämeestä, Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta 1800-luvulta 1900-luvun alkuun.