Yksisolmuinen putkipilli

Yksisolmuinen putkipilli (putki, töröpilli, putkiluikku ja -soittu) on putki- tai ruokokasvista valmistettu soitin, jossa kaksi pintaa värähtelee toisiaan vasten. Pillin puhalluspää on avoin ja alapään solmu on halkaistu muutaman sentin matkalta. Soittimen pituus on ollut yleensä 30-40 cm. Eripituisia ja-paksuisia putkipillejä on toisinaan soitettu samanaikaisesti.

Perinteen mukaan vanha kansa on varoittanut lapsia ja paimenia soittamasta putkipillejä, sillä se houkuttelee susia ja käärmeitä. Itä-Suomessa pilliä kerrotaan käytetyn käärmeiden kesyttämiseen. Mahdollisesti sitä on käytetty myös metsästyksessä houkutuspillinä.

Yksisolmuinen putkipilli on ollut putkipillien yleisin laji. Siitä on eniten tietoja Savosta ja Länsi-Karjalasta, mutta lajia on tavattu myös Pohjanmaalla ja Hämeessä. Putkipilli lienee kehitetty viimeistään keskiajalla Käkisalmen Karjalassa.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: