Petäjähuilu

Petäjähuilu (mäntypilli, pajukaza) on vääntötekniikalla aikaansaadusta mäntyputkesta valmistettu 15-40 cm pitkä tulppakanavahuilu, jossa on 3-4 sormiaukkoa. Paksuudeltaan tämä  suippopäinen, alapäästään umpinainen huilu on 2-3 cm.
Petäjähuilulla on ennen vanhaan soiteltu omaksi iloksi mm. paimenessa ja tervan polton yhteydessä. Huilulla tiedetään soitetun myös sosiaalisissa tilanteissa polskia, polkkia  ja tunnettuja laulusävelmiä. Petäjähuilun kerrotaan olleen tavallinen paimensoitin Pohjanmaalla 1800-luvun alusta 1900-luvulle. Todennäköisesti keskiajalta periytyvä soitin on tunnettu myös Satakunnassa, Hämeessä ja Aunuksen Karjalassa.

  • Paimensoittimet

  • Ääninäytteitä

  • CD:t
  • LAULUJA POLULTA (2CD) JA LABYRINTTI LEPOON (CD)

    Pääasiassa säestyksettömissä laulelmissani on herkkää voimaa, jota ammennan elämästäni, luonnosta ja ihmissuhteista. Olen säveltänyt, laulanut ja soittanut kaiken itse; taustalla kuuluu toisinaan lehmätorven ammuntaa ja hevostorven hirnahtelua sekä viisikielisen kanteleen viattomuutta. Labyrintti lepoon -äänitteellä on karjalaisesta äänellä itkemisen perinteestä ammentavia itku- ja ylistyslaulujani mm. metsälle, vedelle, mullalle ja parisuhteessa eläville naisille.

    Äänitykset ja editoinnit: Juha Kaarsalo, masterointi: Olli Kaarnisto. Äänitteitä on saatavilla: