Category Archives: Ajankohtaista

1.4. rakennetaan taas ruo’osta pillejä

Ohjaan kielikylpyleirikoulussa Högsårassa ruoko- ja nynnypillien rakentamista rova-
niemeläisille ja paraislaisille nuorille. Tavoitteena on kerätä ja käyttää paikallista järvi-
ruokoa, mutta varaan mukaan myös ensiluokkaista talvella kerättyä ruokoa. Opetan
pillien rakentamisen alusta astiNynnypillien teossa on tärkeintä varovaisuus: ruo’on
sisältä vuolemalla paljastettava kalvo on jäätävä ehjäksi. Rakennamme myös kotelot
pilleille. Toivottavasti pilli-innostus syttyy ja kantaa pitkälle. Uskon, että saariston ja
Lapin nuoret löytävät syitä jatkaa harjoittelua sekä jakaa oppimaansa myös muille.

Perinnesoittimet ihastuttivat Turun Lehmusvalkamassa

Maaliskuun viimeisellä viikolla pakkasin taas tuohikontillisen paimensoittimia,  kanteleen, tuohihelistimiä ja vahvistuslaitteet autoon ja lähdin keikalle. Olin valmistellut keväisen ohjelman, jossa käytin yli 20 rakentamaani pilliä ja torvea eri aikakausilta. Olin myös treenannut lähes 30 Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemää laulua 15-kielisellä kanteleella yhteislaulutuokiota varten, laulumonisteet olin koostanut jo aiemmin, ja 33 nidettä oli vielä tallella. Keksin hauskan leikin Mummon kanaset -lauluun, Kas metsämökin ikkuna -laululeikin ohella se tarjosi hauskan taukojumpan puolitoistatuntiseen musiikkituokioon. Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa, kun kiertelin ihmisten joukossa soittamassa ja katselimme toisiamme… Muutama tuttu ikäihminen tuli tervehtimään erikseen, taputuksia sain melkein joka välissä ja lopuksi tunsin suurta kiitollisuutta yhdessä yleisön kanssa. 

TRE-kurssi meidän vintillä

Lämpimästi tervetuloa oppimaan rentoutumista sekä stressistä ja traumoista vapautumista luonnollisten TRE-itsehoitoliikkeiden avulla. Kurssi pidetään kotonani Tl. Koskella sunnuntaina 24.3. klo 13–16.30. 50 euroa maksavan kurssin ohjaana toimii Maria Nurmela. Lisätietoja kurssista. Marian kirjoittaman artikkelin TRE-menetelmästä löydät täältä. Ilmottautumiset viimeistään 20.3. sähköpostitse maria.nurmela@gmail.com tai puhelimitse 040 721 6637.

Olet tervetullut jäämään TRE-kurssin jälkeen BIOJAMEIHIN; musisoimme villisti ja vapaasti perinteisillä huiluilla, klarineteilla, trumpeteilla, kanteleilla ja lapinrummulla sekä käkkäräquiroilla ja pyykkilaudoilla. Omat soittimet ja tanssiminen sallittuja, jopa suotavia! Biojameista saat lisätietoja minulta: puh. 040-5151 653 tai minnahokka@gmail.com

Ruovikko soimaan

Tiesitkö, että voit kerätä tammikuusta huhtikuun loppuun paksuja, pakkasen puremia järviruokojen varsia pillien materiaaliksi. Jos et vielä osaa rakentaa ruokopilliä, voit ottaa oppia ohjeesta: Katko varsi nivelkohdista ja vuole lehdykkä. Täältä näet sormiaukkojen vuolemisen ja kotelon rakentamisen.

Jos haluat kädestä pitäen ohjausta ruokopillin rakentamiseen, vertaistukea toisilta aloittelijoilta sekä upean, historiallisen miljöön pillikokemuksellesi, suuntaa Lapinlahden Lähteelle ja Venetsian pihaan 16.3. klo 10. Opit Ruovikko soimaan -kurssilla rakentamaan myös nynnypillin ja tekemään pilleillesi hienot tuohipäällysteiset kotelot! Kurssi maksaa vain 20 € ja kestää klo 15 asti.

Ei kannata kiirehtiä kotiin, Biojameissa soitellaan tuoreilla pilleillä yhdessä toisten kanssa, ilmaistaan itseä ja  kuunnellaan toisia, tanssitaan ja iloitaan elämästä. Biojamit pidetäään Venetsia-rakennuksessa klo 1720, vapaa pääsy.

Inspiraatioksi muutama improvisaatio ruoko- ja nynnypillillä:

      1. Reipas ruokopilli
      2. Groovy ruokopilli
,
      3. surullinen nynnypilli
ja
      4. iloinen nynnypilli.

Michiganin Hancockiin!

Amerikansuomalaisessa Perinnekeskuksessa (Finnish American Heritage Center) on meneillään Folk School projekti, jonka tarkoitus on tutustuttaa suomalaisiin perinne-
taitoihin. Erityisesti toivotaan, että työpajoihin osallistujat innostuvat kehittämään ja käyttämään oppimaansa. Samalla käsitykset suomalaisuudesta tai omista sukujuurista voivat uudistua. Minut on pestattu ohjaamaan suomalaiskarjalaisten pillien ja torvien rakentamista kesäkuussa. Suunnitelman mukaan rakennamme ainakin tuohitorvia, karjalaisia lävikkö-klarinetteja sekä olki-, ruoko- ja nynnypillejä. Tuohet saadaan paikallisesta metsästä.  Ehkä onnistumme toteuttamaan myös sarvitrumpetti-työpajan. Veistelemme luonnon helmassa myös erilaisia pajupillejä sekä musisoimme voikukan varsilla ja ratamonlehdillä.