Category Archives: Ajankohtaista

Ruovikko soimaan

Nyt on juuri oikea aika tehdä retki ruovikkoon ja kerätä paksuja, pakkasen puremia ruokoja kotiin. Sitten voit tehdä ruokopillin: Katko varsi nivelkohdista ja vuole lehdykkä. Täältä näet sormiaukkojen vuolemisen ja kotelon rakentamisen.

Jos haluat lisää ohjausta ruokopillin rakentamiseen, vertaistukea toisilta aloittelijoilta sekä upean, historiallisen miljöön pillikokemuksellesi, suuntaa Lapinlahden Lähteelle ja Venetsian pihaan 16.3. klo 10. Bonus: opit kurssilla rakentamaan myös nynnypillin! Kurssi maksaa vain 20 € ja kestää klo 15 asti. Eikä kannata kiirehtiä kotiin, kun voi jäädä Biojameihin soittelemaan tuoreilla pilleillä yhdessä toisten kanssa, kuuntelemaan, tanssimaan ja iloitsemaan elämästä. Biojameista lisätietoa myöhemmin. Ruovikko soimaan -tapahtuman järjestää Kokemustaide.

Inspiraatioksi muutama improvisaatio ruoko- ja nynnypillillä:

      1. Reipas ruokopilli
      2. Groovy ruokopilli
,
      3. surullinen nynnypilli
ja
      4. iloinen nynnypilli.

Michiganin Hancockiin!

Amerikansuomalaisessa Perinnekeskuksessa (Finnish American Heritage Center) on meneillään Folk School projekti, jonka tarkoitus on tutustuttaa suomalaisiin perinne-
taitoihin. Erityisesti toivotaan, että työpajoihin osallistujat innostuvat kehittämään ja käyttämään oppimaansa. Samalla käsitykset suomalaisuudesta tai omista sukujuurista voivat uudistua. Minut on pestattu ohjaamaan suomalaiskarjalaisten pillien ja torvien rakentamista kesäkuussa. Suunnitelman mukaan rakennamme ainakin tuohitorvia, karjalaisia lävikkö-klarinetteja sekä olki-, ruoko- ja nynnypillejä. Tuohet saadaan paikallisesta metsästä.  Ehkä onnistumme toteuttamaan myös sarvitrumpetti-työpajan. Veistelemme luonnon helmassa myös erilaisia pajupillejä sekä musisoimme voikukan varsilla ja ratamonlehdillä.

Perinteenkantajat ovat keskuudessamme!

Emännöin Finnish American Reporter -lehden päätoimittajan vierailua tammikuussa. Ylpeänä esittelin salolaisen ruoko-taiteilijan Reijo Lillukkamäen, turkulaisen tuohi-
taiturin Sulo Määtän ja kyröläisen luuta- ja vihtaosaajan Eino Järvenmäen. Eino taitaa myös tuohella soiton – minäkin osaan jo alkeet. Taivaannaula ry:n asiantuntija John Björkman kertoi muinaisesta suomalaisuudesta ja museolehtori Iiris Hyyry johdatti Käsityöläismuseon historiaan. Poikkesimme myös Kuralan Kylämäen Taitotiistai-työpajassa ihailemassa nuuttipukin naamareita ja joulukuusen neulasten luovaa uusiokäyttöä. 

Jouluiloa

Käyn taas joulunviettoon Kosken palvelukeskuksen kautta. Jouluisen laulutuokion lisäksi ohjaan vanhuksille tuolijumpan ja juttelemme rauhassa.  Kenties saan ideoita seuraavaan apurahahakemukseen. Kiitän kuluneesta vuodesta kaikkia elämääni koskettaneita.

Meidän metsämme on tärkeä

Olin työryhmässä mukana järjestämässä Meidän metsämme -kannanottoa, joka toteutettiin myrskyvaroituksen vuoksi Helsingin Tuomiokirkon kryptassa 27.10.  Vaikuttamisen palo ei ole sammunut, ja tietynlaiset tekstit  mielipidekirjoitus-osastolla ovat saaneet minut  antamaan vastineeni. Savon Sanomat julkaisi kirjoitukseni 13.11. Maaseudun tulevaisuuteen lähetin tällä viikolla myös lukijapostia, aika näyttää, julkaistaanko.